Mazıdağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümünde Mardin ilinin 47 km kuzeybatısında ,1030- 1090 metre yükseklikte ve adını aldığı dairesel dağlar serisinin orta yerindeki düzlükte kurulmuştur. Daha önceleri sırasıyla Savur ve Derik ilçelerine bağlı bir bucak iken 9 Haziran 1937 tarihinde ilçe olmuştur.

İlçe, Asur ve Urartular döneminde adı İsala olarak anılmıştır. Daha sonra Şamrah olmuş ve ilerleyen dönemlerde de Mazıdağı olarak değişmiştir.

Kurak mevsim şartlarının hüküm sürdüğü Mazıdağı'nda Karaçay hayati bir önem taşımaktadır. Fosfat tesisleri yörenin can damarlarından biridir.

Mazıdağı'nın Nüfusu: 36 747

Yüzölçümü: 869 km²

Bulunduğu Şehir: Mardin

Bulunduğu Bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Kaymakam/Belediye Başkan Vekili

Mustafa GÖRMÜŞ

Beykoz - Mazıdağı Kardeş Şehir İlişkilerinin Kronolojik Gelişimi

-01.03.2017: Mazıdağı Belediye Meclisi’nden Beykoz ile kardeş şehir ilişkilerinin kurulması konusunda karar alınmıştır. (Karar No: 10)

-06.03.2017: Beykoz Belediye Meclisi’nden Mazıdağı ile kardeş şehir ilişkilerinin kurulması konusunda karar alınmıştır. (Karar NO: 2017/13)

-13.03.2017: Beykoz ile Mazıdağı belediyeleri arasında Kardeş Şehir Protokolü imzalanmıştır.

Kardeş şehir ilişkileri kapsamında Mazıdağı Belediyesi'nden daha  önce il dışına çıkmamış 28 kadın, 3 günlük gezi kapsamında ilçemizde misafir edilmiştir.