Bosna-Hersek'in doğusunda, Sırp Cumhuriyeti'nin içinde bulunan, Bosna-Hersek ile Sırbistan'ın sınırındaki kenttir. Şehir genellikle dağlık bir coğrafyaya sahip olup, ana endüstrisini tuz madenciliği oluşturmaktadır. Srebrenitsa şehrinin anlamı “gümüş madeni”dir. Bu yüzden 1992 Bosna Savaşı’ndan önceki dönemlerde şehirde metal, kurşun ve çinko fabrikaları faaliyet göstermiştir. Yine savaş öncesi dönemlerde şehirde yer alan büyük bir “spa merkezi” nedeniyle, Srebrenitsa’da sağlık turizmi oldukça gelişmişti. Günümüzde de şehre turist gelmekte; ancak eski günlerdeki kadar yoğun bir sayıya ulaşamamaktadır.

11 Temmuz 1995 yılında Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında en az 8.372 Bosnalı'nın katledilmesinin ardından, her yıl "11 Temmuz" günü düzenlenen anma törenleriyle anılmaktadır.

Şehrin Nüfusu: 13.409

Toplam Yüzölçümü: 527 km²

Bulunduğu Ülke: Bosna Hersek

Belediye Başkanı: Mladen GRUJICIC

Beykoz - Srebrenica Kardeş Şehir İlişkilerinin Kronolojik Gelişimi

-09.04.2013: Beykoz Belediye Meclisi’nden Srebrenica ile kardeş şehir ilişkilerinin kurulması konusunda karar alınmıştır. (KARAR NO: 2013/55)

-01.07.2013: Srebrenica Belediye Meclisi’nden Beykoz ile kardeş şehir ilişkilerinin kurulması konusunda karar alınmıştır.

-13.05.2013: Resmi yazışmalar ve Dış İşleri Bakanlığı'nın onayı ile Srebrenica ile kardeş şehir ilişkilerimizin onaylandığı belirtilmiştir.

20 – 24 Nisan tarihleri arasında düzenlediğimiz “Uluslararası Beykoz Halk Dansları Çocuk Festivali”ne ekiplerle katılım sağlamışlardır. (2014 2015, 2017 ve 2019)

Kardeş şehir ilişkilerinin gelişmesi, şehirlerin birbirini yakından tanıması adına temas ziyaretleri düzenlenmiştir.

2014 ve 2015 yıllarında Srebrenica’da 2000 kişilik iftar yemeği organize edilmiştir.