Zakopane, Polonya'nın Slovakya sınırına yakında konumlanmış bir kenttir. Kent güneyde Tatra Dağı'nın yamacına kuruludur. 1985'ten 1998'e kadar Nowy Sacz Voyvodanlığı'na bağlı iken 1999'da Lesser Poland Voyvodanlığı'na  bağlanmıştır. Kent 1929, 1939, 1962'de Dünya Kayak Şampiyonası'na ev sahipliği yapmıştır.

1925 yılında şehirde Wielka Krokiew kayak merkezi açılmış ve 1936 yılında da teleferik sistemi tamamlanmıştır.1938 yılında Gubalowka bölgesi ile Zakopane arasındaki finiküler sistemi tamamlanmıştır.Zakopane’deki kayak merkezlerinin gelişmesiyle paralel olarak, şehir turizm açısından önem kazanmaya başlamış ve 1930’larda şehre gelen turist sayısı 60.000’e ulaşmıştır. II. Dünya Savaşı boyunca Zakopane, Polonya ve Macaristan arasında bir yer altı harekât bölgesi olarak hizmet etmiştir.

Şehirde ahşap el işçiliği önem arz etmektedir. Ahşap, ev dekorasyonunun yanı sıra sanat eserlerinde ve heykellerde kendini göstermektedir.

Şehrin yüzölçümü: 84 km²

Toplam nüfusu: 27.647

Belediye Başkanı: Leszek DORULA

Bulunduğu ülke: Polonya

Belediye Başkanı Janusz Majcher

Beykoz - Zakopane Kardeş Şehir İlişkilerinin Kronolojik Gelişimi

07.05.2007: Zakopane Belediye Meclisi’nden Beykoz ile kardeş şehir ilişkilerinin kurulması konusunda karar alınmıştır.

01.06.2007: Beykoz Belediye Meclisi’nden Zakopane ile kardeş şehir ilişkilerinin kurulması konusunda karar alınmıştır.(KARAR NO: 2007/35)

19.06.2007: Beykoz ile Zakopane şehirleri arasında Kardeş Şehir Protokolü imzalanmıştır.

17.01.2012: Resmi yazışmalar ve Dış İşleri Bakanlığı'nın onayı ile Zakopane ile kardeş şehir ilişkilerimizin onaylandığı belirtilmiştir.

24 – 25 Ekim 2011 :

Zakopane Belediyesi Başkan Vekili ve Başkan Yardımcıları Beykoz'u ziyaret etmiş ve iki şehir arasında gelecekte yapılacak ortak proje ve faaliyetlerden bahsedilmiştir.

18 – 24 Nisan 2012:

V. Uluslararası Beykoz Kaymakamlığı ve Beykoz Belediye Başkanlığı Halk Dansları Çocuk Festivali kapsamında 3 kişilik belediye protokolü, ve 18 kişilik "Turliki" Korosu ile katılım sağlamışlardır. Festivale katılan protokol grubun listesi:

1-Belediye Başkanı Janusz Majcher

2-Belediye Başkan Yardımcısı Mariusz Koperski