Osmanlı döneminde 1820 yılında yöredeki göçebe aşiretlerin yerleşmesiyle köy meydanında bulunan kara dibek taşından dolayı “Karacurun” adıyla kurulan köy, sonraki yıllarda başka aşiretlerin de gelmesiyle gelişmiştir. 1927 yılında Şanlıurfa'ya bağlanarak “HİLVAN” adını almış ve İlçe merkezi olmuştur.
Arapça asıllı kelime olan Hilvanın sözlük anlamı “Bağış, Tatlı, Hediye” olup, Meyveleriyle ünlü belde anlamına da gelmektedir.
İlçenin; güneyinde Şanlıurfa, güneybatısında Bozova, doğusunda ve kuzeyinde Siverek, batısında Fırat Göl Havzası bulunur. İlçe arazisinin yükseltisi güneydoğudan batıya doğru azalır. Bu sebeple hafif dalgalı bir plato görünümündedir.
Belediye Başkanı Aslan Ali BAYIK |
Hilvan 'ın Nüfusu: 43.216 Toplam Yüzölçümü: 1,278 km² Bulunduğu Şehir: Şanlıurfa Bulunduğu Bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi |
Kaymakam Coşkun DOŠAN |
Şehir Logosu |
Beykoz - Hilvan Kardeş Şehir İlişkilerinin Kronolojik Gelişimi
-04.06.2013: Hilvan Belediye Meclisi’nden Beykoz ile kardeş şehir ilişkilerinin kurulması konusunda karar alınmıştır. (KARAR NO: 36)
-14.06.2013: Beykoz Belediye Meclisi’nden Selim ile kardeş şehir ilişkilerinin kurulması konusunda karar alınmıştır. (KARAR NO: 2013/91)
-04.01.2014: Beykoz ile Hilvan belediyeleri arasında Kardeş Şehir Protokolü imzalanmıştır.
Kardeş Şehir İlişkileri Kapsamında Yapılan Çalışmalar
Belediyemiz tarafından 2014 yılında Hilvan Belediyesi'ne "Beykoz Parkı" yapılmış ve törenle hizmete açılmıştır. Bunun yanı sıra belediye başkanı Yücel ÇELİKBİLEK ve beraberindeki heyet, teknik temas ve inceleme programı gerçekleştirmişlerdir.
20 – 24 2015 Nisan tarihleri arasında düzenlediğimiz “Uluslararası Beykoz Halk Dansları Çocuk Festivali”ne halk dansları grupları ile katılım sağlamışlardır.
2016 yılında belediyemiz tarafından Çok Amaçlı Kadın Kütür Evi yapılmıştır.
Belediyemiz tarafından 2017 yılında Hilvan’da hizmet binası yaptırılmış olup, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e fahri hemşerilik beratı takdim etmiştir.