Tarihi Semtler


Anadolu Hisarı

Anadoluhisarı İstanbul’un Beykoz ilçesinde İstanbul Boğazı kıyısında bir semt. Karşısında Rumelihisarı, kuzeyinde Kanlıca, güneyinde Kandilli bulunuyor. Adını 1395’te Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı’ndan alıyor.


Kanlıca

Beykoz’un günümüzde dahi müstesna semtlerinden biri olan Kanlıca, İstanbul Boğazı sahilinde, Emirgan’ın karşısında, Anadoluhisarı ile Çubuklu arasında yer alıyor. Semt, yoğurdu kadar Mihrabad Korusu ve ayrıca yalıları ile ünlü.


Göksu

Beykoz malumunuz Küçüksu’dan başlar, bir adım ötesi Göksu’dur. I. Mahmut Kağıthane mesiresi isyan sonrası görkemli günlerini geride bırakınca Göksu kıyısında gösterişli ahşap bir yalı yaptırır. İşte bu yalı Göksu’nun kaderini değiştirecektir. Ardından Göksu çevresine kır kahvehaneleri birbiri ardına inşa edilmeye başlanır.


Boğaz’ın son iskelesi Anadolu Kavağı

Yoros Kalesi'nin tarih tonlarında, boğazın mavisinin, doğanın yeşiliyle buluştuğu bir zamanların şirin, balıkçı sahil kasabası... Şimdilerde turistlerin uğrak mekanı; muhteşem denizi, taze balığı havası ve yeşiliyle huzur vermekte her an ziyaretçilerine.


Paşabahçe

Vaktiyle tüm sakini Gayr-i Müslim olan köye Sultan İbrahim’in saltanatında sadrazam Hezarpare Ahmet Paşa geniş bahçeli bir saray yaptırır. III. Mustafa; mektep, cami, çeşme ve hamam imar edip etrafına Türk nüfus iskan eder. Hıristiyan nüfus zamanla azalsa da tamamen yok olmaz. 1894 yılında Ayios Konstantinos Rum Ortodoks kilisesi yapılır. Semtte ayrıca Aya Kiryaki Ayazması vardır.


Çubuklu

Burada çubuk lülesi yapıldığı için adının Çubuklu olduğu rivayet edilir.

Bir başka rivayet de Evliya Çelebi’ye aittir. Çelebi semtin ismini açıklarken bir hadiseye değinir. II. Bayezid, şehzadesi Selim’i Trabzon’dan getirttiği vakit sekiz sene hilafetin işareti de sayılan sekiz çubuk vurur. Çubukları vururken Şehzadeye: “Oğlan,