Bitkilerle Örüyor, Köy Pazarı’nda Kazanca Dönüşüyor

Bitkilerle Örüyor, Köy Pazarı’nda Kazanca Dönüşüyor

Beykozlu ev hanımı Nevin Şahin Tan’ın doğadaki ağaç kabukları ve lifli bitkileri kullanarak “sepet örücülüğü” tekniğiyle yaptığı ürünler el sanatlarına meraklı girişimci kadınlara ilham veriyor. Sepetten çantaya, tabak altlığından panoya doğa ve sanatın buluştuğu özgün ürünler Cumhuriyet Köy Pazarı’nda ziyaretçilere göz kırpıyor.

Beykoz Sanat ve Eğitim Merkezi (BEYSEM)’e gelen kadınların el emeği göz nuru ürünleri Cumhuriyet Köy Pazarı’nda vitrine çıkmaya başladı. İlçede yetişen doğal köy ürünlerinin aracısız satışının yapıldığı  alanda kadın el emeğini desteklemek amacıyla bir de stant açıldı.  

Kariyeri özel üniversitelerde eğitim koordinatörlüğüyle geçen, 20 yıllık profesyonel iş yaşamına ara verdikten sonra yolu BEYSEM’le kesişen Nevin Şahin Tan, köy pazarında satış yapma imkânına kavuşan Beykozlu kadınlardan sadece biri.

İlk gençlik yıllarında el sanatları merakını ustalarıyla geliştirme fırsatı bulan Nevin Şahin Tan, izlediği bir belgeselden etkilenerek hobi amacıyla başladığı sepet örücülüğü alanında özgün tasarımlara imza atıyor.    

Muz Yaprakları Sanat Eseri Oluyor   

Anadolu’nun kültürel zenginliği yansıtan, bugün kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından  sayılan “sepet örücülüğü” BEYSEM’de usta öğreticiler tarafından kursiyerlere aktarılarak yaşatılıyor. Ağaç kabukları, dere sazları, muz yaprakları, mısır koçanları ve sarmaşık gibi doğada atık olarak görülen malzemeler ustaların rehberliğinde ve mahir ellerde uzun yıllar sahibine eşlik edecek birer sanat eserine dönüşüyor.

Usta Öğretici Jale Gültekin: “Doğal Oluşu Cazip Geliyor” 

Beykoz Belediyesi çatısı altında faaliyet gösteren sanat ve eğitim merkezlerinde “bitkisel örücülük” ana başlığı altında yer alan “sepet örücülüğü”; deri, kumaş ve boyama gibi birçok ve sanat dalı ve her türlü malzemeyle kolaylıkla uyum sağladığından kursiyerlere geniş bir çalışma alanı sunuyor.

BEYSEM’de tecrübe ve birikimini kursiyerlere aktaran, Türkiye’nin ustaları envanter kitabında adı Marmara Bölgesi “Bitkisel Örücülük”  ve  “Sepet Örücülüğü” usta öğreticisi olarak yer alan, Jale Gültekin, sepet örücülüğünün en cazip yanının doğadan sağlanan ham maddesi olduğunu söylüyor:  “Kullanılan malzemenin doğal oluşu hem kursiyerlere hem de alıcılara cazip geliyor. Doğal malzemeyle yapılan sanat terapi yerine de geçiyor. Merkez olarak, diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde ilçemizin orman varlığını ortaya koyan, sürdürülebilir doğaya katkı sunan projeler geliştirmeyi hedefliyoruz.“ diyor.

Hobisi Mesleği Olacak

Sanata olan merakı ve eğitimci kimliğiyle evinde bir de atölye kuran Nevin Şahin Tan, hobi olarak başladığı sepet örücülüğü alanında usta öğretici olmak için ilk adımı da atmış: “Araştırmak, üretmek ve öğrendiklerimi paylaşmak beni çok mutlu ediyor. Jale Hocam’ın rehberliğinde yeteneğimi geliştirirken, diğer yandan usta öğretici olmak için gerekli eğitimlere başladım. Çıraklık, kalfalık ve ustalığın ardından kadınlara yol göstermek istiyorum. ” şeklinde konuşuyor.

Nevin Şahin Tan: “Kadınlar İçin Köy Pazarı Büyük Bir Nimet”

BEYSEM kursları ve köy pazarının ilçedeki kadınlar için büyük bir nimet olduğunu vurgulayan Nevin Şahin Tan: “Belediye Başkanımız Murat Aydın’ın verdiği hizmetler kadınlar için paha biçilemez.  BEYSEM’de çok donanımlı hocalarımız var. El emeğinizin sizden ücret alınmadan desteklenmesi, bir stantta sergilenmesi ve kazanca dönüşmesi çok kıymetli ve motive edici. Bizlere bu imkânı sunan  belediyemize ve değerli başkanımıza çok teşekkür ediyor, ilçemizdeki tüm kadınları kurs merkezlerimize bekliyoruz.”  

Beykoz Belediyesi,  kadın emeğini desteklemek üzere Riva Elmasburnu Köy Pazarı’nı da yakında faaliyete açıyor. 

 

 

Foto Galeri