“Medeniyet Okumaları” Projesi İçin İmzalar Atıldı

“Medeniyet Okumaları” Projesi İçin İmzalar Atıldı

Beykoz’da öğrencilere, Türk kültürü ve medeniyetinin temel eserleri eşliğinde kitap okuma alışkanlığı, müzakere ve eleştirel düşünce yeteneği kazandıracak “Medeniyet Okumaları” Projesi için imzalar atıldı.   

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) tarafından hazırlanan, ilçedeki öğrencilere kitaplara ve kendi medeniyetlerine dost bir dünyanın kapısını aralayacak, “Medeniyet Okumaları” Projesi, Beykoz Kaymakamlığı, Beykoz Belediyesi ve Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle yürütülecek.   

2021-2022 öğretim yılını kapsayan projenin protokol imzaları, Beykoz Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı törenle, Beykoz Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Sevcenur Özcan ve Türkiye Dili ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem tarafından atıldı.       

Törende bir konuşma yapan TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, medeniyetimizle ilişkili eserlerin bir araya getirildiği çalışma kapsamında ilgili kitapları eğitimcilere ve öğrencilere ulaştırdıklarını, hangi kitabın nasıl okunacağı konusunda rehberlik sunduklarını ve gönüllü öğretmenlerle başarıya ulaştıklarını söyledi.

Ekrem Erdem, projeyle gençlerin sosyalleşme, kitabı sevme, okuduğu kitabı anlama, medeniyet şuuru kazanma, yazma kabiliyetini geliştirme gibi melekeler kazandıklarını da ifade etti.

Başkan Murat Aydın: “İlçeye Büyük Katkılar Sağlayacak

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, kitap okumanın gençler arasında yaygınlaşması için “Medeniyet Okumaları” gibi verimli bir faaliyetin ilçeye büyük katkı sağlayacağını belirterek gönüllülük esasının projenin temelini oluşturduğunu kaydetti.

Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Sevcenur Özcan, projenin en önemli tarafının medeniyetle okumayı yan yana getirmesi olduğunu, böylece Beykoz’da yaşayan gençlerin şehir ve medeniyet ilişkisi adına şuurlanacağına dikkat çekti.

Beykoz Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, projenin hedefine ulaşmasını dileyerek destek vermekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Gençlere Kitap Okuma ve Müzakere Alışkanlığı Kazandıracak

Lise ve ortaokul öğrencilerine yönelik hazırlanan proje, öğretmenler rehberliğinde gençlere; kitap okuma ve müzakere alışkanlığı kazandırmayı, kültür ve medeniyet değerlerimizi tanımalarnıı, anadilini etkin kullanabilmelerini, okuduğunu anlama ve eleştirel bakış açısıyla değerlendirme kabiliyeti ile  duygu ve düşünceleri sözlü ve yazılı olarak ifade edebilmeyi sağlamayı amaçlıyor.

Altı Temalık Okuma Programı 

Şehir ve Medeniyet, Dil-Kimlik ve Medeniyet, Göç ve Medeniyet, Coğrafya-Tarih ve Medeniyet, Din ve Medeniyet, Bilim-Düşünce-Felsefe ve Medeniyet başlıklı 6 tema üzerinden yürütülecek olan “Medeniyet Okumaları”nda okumaya katılmak isteyen öğretmenler, ortalama 30 kitap içerisinden seçtiklerini okuyacaklar ve aylık okumalar sonunda uzmanlar eşliğinde müzakereler yaparak okudukları kitapların ait olduğu konu başlıkları hakkında geniş çaplı bilgiye sahip olacaklar.  

Daha sonra da okudukları kitapları okullarında oluşturdukları öğrenci gruplarına okutacak ve müzakere edecekler. Bu okuma, 6 konu başlığında tekrarlanarak devam edecek. Proje uzman, öğretmen ve öğrencilerin konu başlıkları hakkında yapacakları paneller ve ödül töreni ile sona erecek.

Foto Galeri