Kış Aylarının Kalkanı “Beykoz Kestane Balı” Pazara Hazır

Kış Aylarının Kalkanı “Beykoz Kestane Balı” Pazara Hazır

İstanbul’un en çok kestane balı üretilen ilçesi Beykoz’da özgün tadını ilçenin ormanlarındaki kestane ağaçlarının çiçeklerinden alan  “Beykoz Kestane Balı” yaklaşan kış aylarında damaklara lezzet bünyeye kuvvet vermek üzere tüketicilerini bekliyor.   

Beykoz Belediyesi’nin yaklaşık on yıldan bu yana kovan desteği, festivaller, uluslararası kongrelerle ilçede üretimini teşvik ettiği “Beykoz Kestane Balı” ilçedeki arıcıların bin bir emeği ve alın teriyle pazara hazırlanıyor.  

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetiminde, 100 kayıtlı arıcının 12 bin 500 adet kovan varlığıyla yürüttüğü arıcılık faaliyetleri neticesinde bu yıl ilçe genelinde 2019 yılında olduğu gibi yaklaşık 250 ton bal üretimi bekleniyor.

Şifa ve Lezzet Deposu 

Beykoz ormanlarında bulunan kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen “Beykoz Balı” kendine özgü aromasıyla tam bir şifa ve lezzet deposu.

Besin ve enerji değeri son derece yüksek bir ürün olan kestane balı bu özellikleriyle tüketiciler tarafından sıklıkla tercih edilirken içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerle kış aylarında sık görülen üst solunum yolu hastalıklarına karşı bağışıklığı güçlendiriyor.  

Doğanın mucizevi bir ürünü olan kestane balını yapan işçi arılar yalnızca ilkbaharda açan kestane ağaçlarının çiçeklerinden öz alıyor ve başka çiçeklere uğramıyor.

Arıların doğadan topladığı özlerden doğal yöntemlerle elde edilen ballar sağım sezonu sonunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onay verdiği laboratuvarlarda yapılan analizlerin ardından paketleniyor.

Alternatif Tıpta Kullanılıyor

Beykozlu arıcılar kestane balının yanı sıra arı alternatif tıp yöntemlerinin son yıllardaki gözdesi apiterapide kullanılan polen, arı sütü, propolis gibi ürünlerin de üretimini yaparak hem ilçe ekonomisine hem de sağlığa katkıda bulunuyor.

Arıcı Saim Ahmet Gürel: “Güvenilir Bal Tahlille Anlaşılır”

Akbaba’daki arılığında 17 yıldan bu yana kestane balı üreten Arıcı Saim Ahmet Gürel: “İlçemizde üretimi yapılan kestane balının kendine özgü acı ve buruk tadı vardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde son derece etkilidir. Güvenilir bal yalnızca laboratuvar ortamında yapılan tahlille anlaşılır. Ballarımız tahlil ettirmeden dolum yapmıyoruz. Belediyemiz bugüne kadar ilçemizdeki arıcılara 5 bin 800 kovan dağıtımı yaptı, çalışmalarımıza destek verdi.  Her zaman yanımızda olan Beykoz Kaymakamlığı, Beykoz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü  ve Beykoz Belediyesi’ne teşekkür ederiz dedi.” dedi.  

Beykoz Köy Pazarı’nda Satışa Sunulacak

İlçenin adıyla namlı kestane balı Beykoz Belediyesi tarafından Cumhuriyetköy’de yapımı devam eden,  yerel markalı ürünlerin aracısız olarak tüketicilerle buluşacağı “Beykoz Köy Pazarı”nın raflarında da yer alacak.  

Foto Galeri