Engelleri AKDEM’de Müzikle Aşıyorlar

Engelleri AKDEM’de Müzikle Aşıyorlar

Beykoz’daki dezavantajlı bireylerin günlük yaşam ve iletişim becerilerini geliştirdikleri Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM)’de açılan “Engelsiz Müzik Atölyesi” engelli çocuk ve gençleri müzikle hayata bağlıyor.

Beykoz Belediyesi tarafından aile, kadın ve engellilere yönelik eğitim, sağlık, sanat ve mesleki  alanlarda hizmet veren ilk nitelikli yaşam merkezi olarak hazırlanan AKDEM, uzman kadrosu ve özel sınıflarıyla faaliyete başladı.

Engelli bireylerin günlük yaşam becerileri ve özgüven kazanmaları için açılan atölyelerinden sadece biri olan “Engelsiz Müzik Atölyesi” çocuk ve gençleri müziğin iyileştirici gücüyle buluşturuyor.

Binlerce yıldan bu yana birçok medeniyette engelli bireylerin tedavisinde alternatif bir yöntem olarak için kullanılan müzikle tedavi AKDEM’de engelli çocuklara sağlık ve mutluluk katıyor.  

Özgüven Kazanıyorlar  

Çubuklu Hobi Bahçeleri’nde doğayla içi içe bir ortamda kurulan AKDEM’de müzikle tanışan çocuklar uzman müzik öğretmeni eşliğinde, kendilerine uygun alet ve programla adım adım yol alıyor.  

Merkezde kemandan piyanoya, neyden bağlamaya kadar çeşit çeşit müzik aletleriyle buluşan çocuk ve gençler eğlenceli bir hobiyle özgüvenin yanı sıra keşfetme yeteneği, motor, taklit, sosyal ve dil becerileri de kazanıyor.  

Müzik Öğretmeni Ersel Saltaş: “Müzik ve Oyunla Öğreniyorlar”

AKDEM’de görevli müzik öğretmeni Ersel Saltaş engelli bireylerin gelişim süreçlerinde müziğin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak: “Müzik eğitimi, engelli bireyler için dış dünyadan kopmadan, bilim ve teknolojiyi de kapsayarak, insanın her alanda yaratıcı, tasarlayıcı, düşünen ve üreten yanını pekiştiren bir eğitim olarak ön plana çıkmaktadır. Müzik eğitimi engelli bireylerin gelişiminde normal bireylerden daha etken bir rol oynamaktadır ve  başarı getiren bir etkinlik olarak kullanılmaktadır. Müzik engelli bireyleri farkında olmadan oyuna dâhil ederek geliştirir. Yani gelişim farkında olmadan değişimi ve beceriyi getirmektedir.” diyor.

Uzman Çocuk Psikoloğu Nihan Aksöz: “ Müzikle Terapi Ruh ve Beden Sağlığını Destekliyor”

Merkezin uzman çocuk psikoloğu Nihan Aksöz ise müziğin ruh ve beden sağlığını desteklemede önleyici ve tamamlayıcı bir yöntem olduğuna dikkat çekerek: “Müzik terapisi, günümüzde birçok hastalığın tedavi sürecinde hastaların psikolojik durumlarının iyileştirilmesinde ön plana çıkmaktadır. Ucuz ve yan etkisi olmayan bir yöntem olmakla beraber, hastaların fiziksel, psikolojik, sosyal, duygusal ve manevi olarak iyileşmesinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Müzik, dinleyen bireyde hem fizyolojik hem de psikolojik cevaplar alındığı için müzik terapisi eşsiz bir uyarandır.” şeklinde bilgi veriyor.

AKDEM’de açılan Engelsiz Müzik Atölyesi”ne düzenli devam eden öğrenciler yılsonunda hünerlerini sergileyecekleri bir de konser verecek.

Foto Galeri