Yeşil Okul

Yeşil Okul Projesi, atıkların geri kazanım sisteminin ilk ve en önemli adımı olan kaynağında ayırma sistemini esas almış ve İstanbul Beykoz’da yer alan 57 okulda çevre bilinci, çevre yönetimi ve bu kapsamdaki atık yönetiminin, iyileştirmesine katkıda bulunmuş bir projedir. 

 

Öncelikli olarak, atıkların kaynağında ayırma işleminin öğrenciler tarafından, okullarda grup halinde uygulanmasıyla bir alışkanlığa dönüşmesi ve evlerinde de aynı alışkanlığı uygulamaları hedeflenmiştir. Öğrenci, öğretmen ve velilerin birlikte çalışmasını sağlayarak toplumun çevre bilincinin gelişmesini sağlanmaktadır. 

 

Projenin temel hedefi, okullarda oluşan atıkların kaynağında azaltılması ve bu atıkların geri kazanılmasını sağlayan çevre ile uyumlu teknolojilerin kullanılmasıdır. Proje kapsamındaki okullarda, atıkların toplanması, yeniden kullanılması ve çevreye zarar vermeden istenilen bölgede geçici depolanması sağlanmaktır.

Okullarda ve evlerde oluşan atıkların (ambalaj atıkları, atık piller, bitkisel yağlar, elektronik piller) tüketiciler tarafından kaynağında ayrı toplandıktan sonra okullara getirilmesi ve daha sonra türlerine göre ilgili tesislerde geri dönüşümünün/geri kazanımının sağlanması proje kapsamındadır. 

 

Bunun yanısıra öğrenciler gıda atıklarını bahçe tipi kompost makinelerinde kompostlaştırarak çöp diye görülenin bir kıymet olarak doğaya armağan edilmesine birebir tanık olmaktadırlar.

 

Eğitim-Öğretim dönemi sonunda ise Yeşil Okul Şenliği düzenlenmektedir. Bu şenlikte okullarda dönem boyunca ayrı toplanan ve geri dönüşüm sistemine kazandırılan atıkların miktarına göre dereceye giren okullara ödülleri verilirken, çocuklar da gün boyu onlar için hazırlanan çeşitli etkinliklere katılarak gönüllerince eğlenmektedirler.

 

 

Beykoz İlçesi kapsamında Yeşil Okul Projesi'nin yürütüldüğü okulları harita üzerinde görmek için tıklayınız.

 

Yeşil Okul Projesi hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.