Tamamlanan Projeler

Beykoz Camı Riva’da Turizmle Buluştu
  • Riva

Beykoz Camcılığı'nı yeniden canlandıracak ve turizmle buluşturacak olan “Riva Cam Sanat Merkezi” hizmete açıldı.

Beykoz Kaymakamlığı, Beykoz Belediyesi ve İSTKA desteğiyle hayata geçen “Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Turizme Kazandırma Projesi” kapsamında kurulan merkezde ilçenin camcılık mirasını geleceğe taşıyacak ve el işi üretim yapacak ustalar yetiştirilecek.

Riva’da eğitim, turistik tanıtım ve satış faaliyetlerinin yapılacağı mekân Anadolukavağı ve Polonezköy’ün ardından ilçede kurulan 3. merkez olarak hizmet verecek.

Merkezin açılışına Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, belediye başkan yardımcıları, Riva Muhtarı Mevlüt Eren, cam ustaları ve kursiyerler katıldı.

Başkan Çelikbilek: “Beykoz’un Bir Cam Kenti Olduğunu Anlatmak İstiyoruz”

Başlattıkları projeyle fabrikaların kapanmasıyla sekteye uğrayan camcılığı yeniden canlandırmak istediklerini ifade eden Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: “Açtığımız merkezlerle dışarıdan gelenlere buranın bir cam kenti olduğunu anlatmak işitiyoruz. Camla ilgili etkinliklerin yapılması dışarıdan gelen insanlara bunların satışının yapılması halinde bölge gelişmiş olacaktır. Buradaki en büyük husus da cam sanatıyla uğraşanların gayretidir. Onlar bu faaliyetleri yaparak hem kendilerini geliştirecekler hem de camcılığı ayakta tutacaklar. Camın tekrar ekonomik bir güç olması ve ilçemize hayat vermesi lazım. Merkezin açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. ”dedi.

Kaymakam Katırcı: “Beykoz yeniden dünya camcılığının merkezi olacak”

Beykoz’un camla turizmde ivme yakalayabileceğine değinen Kaymakam Ahmet Katırcı ise: “Beykoz yüzyıllar boyu camcılığın merkezi olmuş.  Fabrikaların kapanmasıyla bir gerileme dönemine girilmiş. Beykoz yeniden dünya camcılığını merkezi olacak. Buna inanıyorum, gerekli alt yapımız, ustalarımız ve cam sevdalılarımız var. Beykoz’un turizm anlamında her şeyi var, burada Dünya’da olduğu gibi Cam Köyü ve Cam Vadisi kurulabilir. Merkeze destek veren cam derneğimize, belediyemize, cam gönüllüleri ve kursiyerlerimize çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından merkezde eğitim alan 49 kursiyere sertifikaları ve icazet belgeleri verildi.

Kaymakam Katırcı ve Başkan Çelikbilek açılış sonrasında merkezi gezerek kursiyerle bir süre sohbet ettiler, el işi cam ürünleri incelediler ve cam boncuk yaptılar.

Proje kapsamında ilçemizin turistik lokasyonlarından olan Riva merkez de öncelikle bir cam sanat merkezi yaptırılmıştır. Cam sanat merkezinin yapılması ile birlikte içerisine cam füzyon, boşboru üflemeciliği ve cam boncuk eğitimlerinin verilebileceği ekipmanlar alınmıştır. Riva Cam Sanat Merkezinin bir bölümü de yapılan ürünlerin sergilenmesi için showroom olarak düzenlenmiştir. Dış ve iç donanımının tamamlanması ile birlikte ilçemizde yeni sanatkârların yetişmesi için eğitim duyuruları yapılarak gelen talepler içerisinden belirlenecek 30 kursiyere cam füzyon, boş boru üflemeciliği ve cam boncuk alanlarında 100 saat eğitimi verilmiştir. Eğitimlerin ardından başarılı bulunan 5 yeni sanatkâr Cam Sanatı ile meşhur İtalya Murano adasına eğitim almaları için gönderilmiştir. Bu eğitimler amaca uygun özel tekniklerin gösterildiği eğitimler olmuştur. Bu sayede yeni sanatkârların farklı teknikler öğrenmeleri sağlanırken kültür ve bilgi paylaşımları artarak, vizyonları gelişmiştir. Bir diğer kazanım ise tarihi Beykoz cam sanatının neden Murano adası gibi dünyaca ünlenemeyip geri kalmasını sorgulayarak, kursiyerlerin mukayese yapabilmeleri ve Beykoz da bu sanatın gelişmesi için neler yapılabileceğinin farkında olmaları, bilinç kazanmalarıdır.

Kursiyerlerin yaptığı ürünler ve Beykoz da yapılan cam el ürünleri showroomda sergilenmektedir.