Beykoz İstiridye Mantarı Üretimiyle Şampiyon

İstanbul’un doğal ve organik tarım marketi Beykoz yıllık 200 ton istiridye mantarı üretimiyle ilçeler arasında liderliği ele alırken pazar avantajıyla girişimcilere göz kırpıyor.

Kestane, bal, karpuz, ceviz gibi marka ürünlerin sahibi Beykoz artık lezzet ve şifa kaynağı istiridye mantarıyla da sofralarda yerini alıyor.

İstanbul’daki çeşitli semt pazarlarında tezgâhları süsleyen ve son yıllarda tüketiciler tarafından sıklıkla aranan istiridye mantarının çoğu ilçede üretilen seralardan tüketiciye ulaşıyor.

Beykoz’un köylerinde 2 yıldan bu yana seralarda yetiştirilen mantar yıllık 200 tonluk hasatla üreticisinin yüzünü güldürüyor.

İlçede kent tarımını çeşitlendirmeyi amaçlayan Beykoz Belediyesi de saha araştırmalarıyla mantar benzeri alternatifler ürünler arıyor ve çiftçilere eğitimler veriyor.

Girişimci Gökhan Anar: “İstiridye Mantarının Alıcısı Hazır”

Akbaba Köyü’ndeki 40 dönümlük aile arazisinin bir kısmında mantar üretimi yapan Beykozlu genç girişimci Gökhan Anar (27): “7 kuşaktır çiftçilik yapıyoruz. Birkaç sene önce alternatif ürün arayışına yönelince istiridye mantarını keşfettim. Seraları kurduk, üretime başladık. Senede 6 kez hasat alıyoruz. Lezzetiyle aranıyor. Alıcısı da hazır, seramızdan pazarcılara aracısız olarak satışını yapıyoruz.” diyor.

Beykoz’un pazara yakınlığıyla çiftçilere avantaj ve kolaylık sağladığını, kent tarımı için uygun bir yer olduğunu vurgulayan genç girişimci, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’a tarıma verdiği önem yatırımları için teşekkür ediyor.