Beykoz Belediyesi’nin kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Çanakkale Kalbe Düşünce” adlı söyleşi programında Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil tarihin halkımıza yanlış anlatıldığını, bugünü anlamak için Batılı ülkelerin Osmanlı Devletini yıkmak için nasıl entrikalar çevirdiklerini bilmek gerektiğini vurguladı.

Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen söyleşi programında Şair Serdar Tuncer ise Çanakkale temalı şiirler okudu ve anekdotlarla şehitlerimizin vatan uğruna yazdığı destanı ve fedakârlıklarını bir kez daha hatırlattı.

İlçe sakinlerine hitabında İttihat ve Terakki zihniyetinin bugün halen devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil: “Televizyonda gösterilen dizilerde tarihi olaylar çarpıtılarak bugün nesillerimize zarar veriliyor. İttihat ve Terakki bizlere Çanakkale’yi unutturdu. Abdülhamit Han hep kötü tanıtılmıştır oysa Çanakkale’de tabyaları tamir ettirdi.” dedi.

Osmanlı vakıf medeniyetine vurgu yapan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil: “Osmanlı Devleti zamanında vakıflar medeniyeti oluştururdu, giderlerin vakıf tarafında karşılandığı, parayla işi olmayan bir topluluk vardı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Osmanlı’nın her şeyi reddeden farklı bir nesil meydana geldi. Tarihini bilmeyen bundan ders almayan bir topluluk bize ne verebilir?” diye sordu.

Kürtler Ve Türkler Bin Yıl Kardeşti

Çözüm süreci ve yaşanlara da değinen Şimşirgil: “Kürtler ve Türkler bin yıl bir arada yaşadılar hiçbir sorunları yoktu, İttihat ve Terakki zihniyetinde olanlar, araya nifak tohumları atarak ülkemizin bölünmesi sağladı. Günümüzde şehadet duygusu unutulmaya yüz tuttu. Oysa ahirette şehitleri Peygamberimiz karşılayacak. Bu konu bilinmiyor. ’Unutma, Unutulursun’’ sözünü her daim hatırlamalıyız ve Çanakkale’de yaşananları unutmamalıyız” uyarısında bulundu.

Şimşirgil belediyelerin son 20 yılda geziler düzenleyerek, tarih bilincinin gelişmesini ve yaşananlardan ders alınmasını sağladığını da söyledi.

Programda duygularını dile getiren Serdar Tuncer ise: “Batılı ülkeler Çanakkale düştüğünde ülkenin diğer yerlerinin de kolayca işgal edileceğini planladı. Çanakkale Savaşı’nda farklı din ve görüşten 252 bin genç şehit oldu. Silahın ve ekmeğin dahi bulunmadığı bir ortamda, ülke sevgisi uğruna canlarını ortaya koydular. Bugün Suriye ve Irak gibi dünyanın farklı yerlerinde insanlar ölürken, onların Çanakkale’de Osmanlı’nın yanında yer aldığını suyunu ve ekmeğini bölüştüğünü unutmamalıyız. Müslümanlar kardeşliğin gereğini yerine getiremiyor.” şeklinde konuştu.